Ontwikkelingstrauma is een verzamelnaam voor klachten die het gevolg zijn van een traumatische of onveilige jeugd. Het komt veel voor dat een traumatische gebeurtenis in het volwassen leven, ook de onderliggende traumatische reacties of ervaringen oproepen uit de vroege jeugd. Dit is vaak een pijnlijke maar waardevolle gelegenheid om hier, misschien wel voor het eerst, een deel van te verwerken.
Aan het begin van ons leven zijn we afhankelijk van onze verzorgers. Als we geboren worden hebben we het lijf, de voeding en de regulatie nodig van onze moeder, onze verzorger. Als deze
behoeften onvoldoende ingevuld worden en dit ook niet hersteld wordt, roept dit bij de baby enorme angsten op. Indien dit lang aanhoudt heeft een baby niet veel mogelijkheden behalve zich terug
te trekken uit het lichaam, uit het contact.
Contact wordt gevaarlijk, is gekoppeld aan angst. Deze 'inprenting’ vormt de blauwdruk voor ons leven. Ook op latere leeftijd kan onbewust het gevoel bestaan dat mensen ‘bedreigend’
zijn en dat leven in je lijf niet goed voelt.
Op vergelijkbare wijze reageren we op andere tekorten in de vervulling van onze basisbehoeften. We noemen dit ‘ontwikkelingstrauma’.
Dr. Laurence Heller ontwikkelde een therapeutische werkwijze gericht op het loskomen van die oude ‘inprentingen’. Hij spreekt over overlevingsstijlen en strategieën die ontstaan als reactie op tekorten in het invullen van de volgende basisbehoeften:
Als deze basisbehoeften onvoldoende worden ingevuld door je verzorgers, levert dit een ‘dilemma’ op. Als je je behoefte blijft uiten, wordt je steeds teleurgesteld. Als je het niet doet, krijg je niet wat je nodig hebt. Dit dilemma voelt heel naar. Om eruit te ontsnappen ontwikkelen we een ‘overlevingsstijl’ of strategie. Op dat moment is dat de beste oplossing. Maar later in ons leven zijn we hier - vaak onbewust - zo aan gehecht dat het ons onvrij maakt. We worden erdoor gehinderd om op een eigen manier om te gaan met de uitdagingen en verlangens in ons leven.
De therapie begint bij je verlangen. De wens om iets anders te beleven, te doen; wat tot nu toe niet lukt. Als je de bovengenoemde basisbehoeften beziet kom je allemaal thema’s tegen zoals ‘contact en hechting’, ‘behoeften en grenzen aangeven’, ‘vertrouwen in de ander, afhankelijk zijn’, ‘jezelf zijn, verschillen zonder de relatie te verliezen’ en ‘liefde voor jezelf en vrijheid in je seksualiteit’. Deze thema’s komen vaak tot uitdrukking in onze relaties, in ons werk, in onze ideeën over onszelf en anderen.
Vanuit je ‘verlangen’ verkennen we wat je tegenhoudt. Daarin ontdekken we patronen en strategieën en de bijbehorende behoeftes en dilemma’s. En zoeken we manieren om deze los te laten, je er minder mee te identificeren. Vaak vraagt dit om in te zien en te ervaren dat de ‘angsten’ van vroeger in het hier en nu minder vat op je hoeven te hebben.
In de NARM® werken we zowel met het denken als met onze lichamelijke en emotionele reacties. Juist deze wisselwerking maakt de werkwijze effectief. Hierbij is het volwassen ‘hier-en-nu’ perspectief de basis.
Enkele voorbeelden van overlevingsstrategieën zijn:
Het Neuroaffectieve Relationele Model (NARM) vormt de basis van waaruit ik werk.
Andere methodieken die ik inzet komen onder meer uit de Somatic Experiencing (SE), Gestalttherapie, Ervaringsgerichte therapie, Neuroaffectieve Ontwikkelingspsychologie (NADP), Polyvagaal-geïnformeerde therapie, Resource therapie en Internal Family Systems (IFS)
"De spontane beweging in ieder van ons is richting verbinding met de ander, gezondheid en levendigheid.
Ongeacht hoe teruggetrokken en geïsoleerd we zijn geraakt, of hoe ernstig het trauma is dat we hebben ervaren.
Op ons diepste niveau, net als een plant zich spontaan naar het zonlicht went,
is in ieder van ons een impuls om ons te bewegen richting verbinding en helen."
Laurence Heller - Neuro Affective Relational Model (NARM®)
"Hevige stress en/of trauma kan ontstaan door een heftige gebeurtenis die je als donderslag
bij heldere hemel overvalt of het gevolg zijn van aanhoudende angst en stress.
Dit is uitputtend en kan gezondheid, vitaliteit en zelfvertrouwen uithollen.
Trauma huist niet in de gebeurtenis zelf maar in het effect op het zenuwstelsel."
Peter Levine - Somatic Experiencing (SE®)
Registraties:
Volg mij op Facebook:
Praktijkhouder: Linda Riemsdijk
Praktijkadres: Velperweg 95, 6824 HH Arnhem (Home of Zen)
Tel./whats-app: 06-57722062
mail: mail@lindariemsdijk.nl
Niets van deze website mag zonder bronvermelding en toestemming van de eigenaar worden gekopieerd.